Warsztaty kulinarne w klasach gastronomicznych

Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii w Piasecznie - Warsztaty kulinarne w klasach gastronomicznych - 2018

W dniach 16 i 23 kwietnia klasy gastronomiczne uczestniczyły w warsztatach kulinarnych przeprowadzonych przez Pana Pawła Bukowskiego, który jest szefem kuchni w restauracji hotelowej „Nihil Novi” w Radomiu.

Uczennice pod okiem doświadczonego kucharza nauczyły się przygotowywać recepturę potrawy, przystawkę, zupę, danie zasadnicze i ekspedycję potraw. Trzy elementy pracy kucharza były przedstawione w taki sposób jak pracują kucharze w restauracjach. Prowadzący warsztaty zapoznał uczennice ze specyfiką zawodu opowiadając o swojej pracy. Uczennice pracowały w grupach w podziale na sekcje wymieniając się na swoich stanowiskach. Każda osoba mogła zadawać pytania dotyczące branży gastronomicznej.

Podczas warsztatów sporządzone zostały następujące potrawy:

  • Śledź z salsą Porową
  • Krem z pomidorów z nutą pomarańczy
  • Rolada z kurczaka faszerowana suszonym pomidorem z ziemniaczanym grati i sosem koperkowym

Wszystkie uczennice bardzo zadowolone z rezultatów swojej pracy deklarowały chęć rozwoju osobistego w kierunku branży gastronomicznej, która może być prawdziwą pasją i sposobem na życie.

{gallery}kronika/2018/04-23{/gallery}