ul. Zgoda 1405-500 Piaseczno
MOS Piaseczno
Dnia 25 lutego 2022 r. uczennice klas gastronomicznych uczestniczyły w warsztatach pszczelarskich prowadzonych przez pana Dariusza Ślifirskiego właściciela Tęczowej Pasieki. Spotkanie składało się z dwóch części 1.Spotkanie z pszczelą rodziną 2.Rodzaje miodów i wartość odżywczą
W pierwszej części spotkania młodzież została zapoznana z: – organizacją i życiem rodziny pszczelej – wagą i znaczeniem Matki Pszczelej ( Królowej)w życiu rodziny – z mieszkańcami ula jak: robotnica, matka, truteń – budową ula i plastrów woskowo-miodowych – zadaniami pszczół – zimowaniem pszczół W drugiej części spotkania młodzież poznała: – rodzaje miodów czyli odmiany – właściwościami i zastosowaniem miodów w życiu codziennym i zawodowym – zastosowaniem wosku i propolisu jako produktów pszczelich
Na zakończenie młodzież miała możliwość degustacji i rozpoznawania kilku rodzajów miodu oraz wykonała świeczki z węzy pszczelej. Spotkanie odbyło się z inicjatywy pani Anny Liszewskiej i Sylwii Krynickiej.
{gallery}kronika/2022/02-25{/gallery}